De meeste dromen zijn bedrog

De weg slingert door schitterende valleien. Langzaam rijden we richting de kust. De zee doemt op aan onze linkerzijde terwijl de bergen aan onze rechterhand een majestueuze muur vormen. We stoppen bij rotsen waar een grote colonie zeehonden te zien zijn. In deze tijd van het jaar zijn er ook veel baby’s en we genieten van het uitzicht. Sommigen spelen, zwemmen en velen liggen nog even lekker te zonnen bij de laatste zonnestralen deze dag.

We komen aan in Kaikoura waar we de komende dagen gaan doorbrengen. Dit wisten we niet van te voren. We weten nooit hoelang we ergens blijven. Het verschilt per plaats en hoeveel er te doen en te zien is. In dit plaatsje is werkelijk niets te doen, behalve relaxt genieten. Dus blijven we een paar dagen. We lopen rond in het schattige dorpje wat bestaat uit één straat, maken strandwandelingen, drinken kopjes koffie, kopen kaartjes, schrijven ze met een ander kopje koffie die we in een ander tentje gehaald hebben en lezen boek na boek. We slapen op een gratis camping, net een minuut buiten het dorp. We worden wakker in de auto die aan het strand geparkeerd staat. We schuiven de gordijnen open en zien de dolfijnen in de verte zwemmen en rond springen. En ’s avonds koken we ons maaltje terwijl de zon achter de bergen verdwijnt. De zonsondergang gaat gepaard met een fantastisch kleurenspel. Terwijl de lucht aan de ene kant in vuur en vlam lijkt te staan staat aan de andere kant een regenboog in een zachte roze gloed. Het spektakel is niet te bevatten zo mooi. En zo genieten van we van onze dagen in dit piep kleine kust dorpje waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan.

Deze nacht worden wakker van de wind. Vanuit de auto horen we de golven op het strand beuken. De wekker gaat heel vroeg af en gelukkig is de storm die plotseling opgezet is dan iets afgezakt. Toch bellen we eerst of het wel doorgaat. Het antwoord is ja dus zitten we om half 6 in de auto.

Aangekomen bij het dolfijnen centrum heisen we onszelf in een wetsuit. We zijn enorm enthousiast! Ze waren volgeboekt tot het einde van de maand en we hadden onszelf op de wachtlijst gezet. En wat een geluk! Een paar dagen later kwamen er al twee plekjes vrij voor de tour. Het is weliswaar heel vroeg, maar we hebben er alles voor over! We gaan namelijk zwemmen met dolfijnen! De wetsuit bestaat uit een volledige uitrusting met zelfs een hoofdstuk waardoor we lijken om criminelen. We passen onze flippers en als alles compleet is bekijken we een introductie film. Om 6u in de ochtend, als het buiten nog helemaal donker is zitten we in de bus opweg naar de boot.

Op de boot wordt meteen uitgelegd waar je het beste kunt zitten als je last hebt van zee ziekte. Nuttige informatie, zeker met de wind die nog niet volledig is gaan liggen. We zijn nog maar net onderweg als een jonge vrouw naar buiten stormt. Ze is net een paar weekjes zwanger en met de onrustige zee kan haar maag het niet aan. Ze is niet de enige, want binnen de kortste keren zit iedereen buiten. Ik probeer naar één punt te staren en concentreer me daarop. De boot klapt over de golven en bereikt de open zee. Hier is het gelukkig een stuk beter te doen. De zon komt langzaam op zodat we steeds meer kunnen zien. En wat is het mooi! De lucht geeft opnieuw een adembenemende show. Dieprode en roze tinten sieren de lucht en we zien immens grote vogels vliegen. De staff op de boot vertelt dat dat de albatrossen zijn. Majestueuze vogels. Prachtig om te zien!

En dan…. Duiken de dolfijnen op! Gigantische groepen zijn het. Waar we ook kijken zwemmen ze! We varen een tijdje met ze mee en krijgen het signaal om ons klaar te maken. We haasten ons naar het achterdek, zetten onze duikbril en snorkel op en waggelen op onze flippers. De schipper laat een toeter horen en dat is voor ons het teken om ons snel, maar rustig in het water te later zitten. Het zijn immers wilde dolfijnen die niet gewend zijn aan mensen!

Het water is koud, maar de wetsuit is goed dik en houdt ons warm. Ik zing liedjes door mijn snorkel in de hoop dat dolfijnen nieuwsgierig worden. Ik zwem door het water en tuur door mijn duikbril. Ver kan ik niet zien want het water is door de vele golven een beetje troebel. Plotseling zwemmen er tientallen dolfijnen onder me door, inclusief baby’s. Ik schrik er eerst een beetje van, zo dichtbij dat ze komen! Ik zwem en zing zo rustig mogelijk door. Één dolfijn maakt zich los van de groep en zwemt om me heen. Ik begin ook rondjes te draaien en samen cirkelen we door het water. Ik verander de richting en zwem de andere kant op en de dolfijn doet hetzelfde. Vervolgens duik ik onder water (wat vrij lastig is met het wetsuit) en ook nu volgt de dolfijn. Met zijn donkere kleine oogjes kijkt hij me nieuwsgierig aan en volgt mijn bewegingen. Op centimeters afstand zwemmen we samen door het water. De dolfijn zet de vaart erin en verdwijnt uit het zicht. Ook de toeter op de boot gaat af en het is tijd om terug te keren.

Vol van deze ervaring klauter ik weer op de boot. Tot 4x toe komen groepen dolfijnen zo dicht bij de boot dat we ons het water weer in laten zakken. Een van de mooiste belevenissen die ik ooit heb beleefd. Het maakt het extra bijzonder en zo vreselijk gaaf dat deze dolfijnen wild zijn (en blijven) en ze puur op eigen intentie naar ons toe mogen komen! We zijn echt te gast in hun leefgebied. Na de keren in het water beginnen we toch af te koelen en is het tijd om terug te keren. Ook nu zien we enorm grote groepen dolfijnen. De staff vertelt ons dat deze groepen bestaan uit zo’n 300 Dusky dolfijnen. Ze zwemmen, springen en zien eruit als de meest gelukkige dieren op aarde. Op dit moment zijn ook wij een van de gelukkigste mensen op aarde!

Zwemmen met dolfijnen. Een droom die uitgekomen is! Wat was dit mooi. De boot keert weer terug naar het vasteland. Een nieuwe ervaring, een nieuwe belevenis. Al bijna twee jaar zijn we onderweg, maar dit leven verveelt nog lang niet. Er is zoveel te ontdekken en de wereld heeft zoveel moois te bieden. Deze ochtend is ook echt weer een waardevol cadeautje. Een geschenk van de natuur. En wij mochten er deel aan nemen. Tevreden meren we aan en nemen we een lekkere warme douche. Warm en aangekleed zitten we een paar uur later aan ons ontbijt. Ja verzuchten we, deze ochtend was echt een droom die uitgekomen is!

We stappen in de auto en rijden nieuwe avonturen tegemoet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s