Abel Tasman

Sommigen zeggen dat het zuiden mooier is dan het noorden. Dat noord vooral cultuur is en zuid natuur. En dat gaan we nu ontdekken want we zijn aangekomen in het zuiden!

De ferry komt begin de avond aan in Picton. De bergen steken mooi af tegen de gekleurde lucht met de ondergaande zon. We moeten nog een uurtje rijden en komen aan bij een gratis camping spot. Terwijl we ons installeren om naar bed te gaan en ons net lekker in de dekens nestelen klinkt er een luchtalarm. Verstijfd liggen we in bed te luisteren naar het gegil van de sirenes. Auto’s komen er aan alle kanten aangeraced. We beginnen te lachen als we realiseren wat er aan de hand is. De campingplaats ligt vlakbij een brandweer kazerne en in plaats van piepers zoals ze die in Nederland hebben gaat er hier een luchtalarm af als de mensen moeten komen. Tjah… Lekker ouderwets nog!

Na een rusteloze nacht worden we vroeg wakker. Het is Anouks verjaardag! We beginnen de dag met taart in bed. Vervolgens kleden we ons aan en gaan we naar een chocolade makerij een een paar wijnproeverijen. We zitten immers in het Marlborough wijngebied! We rijden door prachtige glooiende gebieden waar rijenlang druiventrossen groeien. Onze weg vervolgt zich naar het plaatsje Nelson.

In Nelson aangekomen bekijken we eerst het schattige dorpje zelf. We kunnen niet veel hikes doen hier want door de bosbranden is er nog veel afgesloten. Je kunt het ook nog steeds goed ruiken in de lucht. Open vuren zijn nog steeds verboden en we moeten heel voorzichtig zijn als we gaan koken op een camping. We rijden naar het strand toe en de jongens voegen zich bij ons. We bakken pannenkoeken en de jongens broodjes kaas en worst en zo houden we een mini BBQ aan het strand. De rest van de middag relaxen we aan de zee. Zomaar een heerlijke dag!

Met z’n allen gaan we op weg naar een camping. Deze ligt mooi verscholen tussen de bomen aan een bergmeer. We zetten de auto neer en Andrew en Ryan maken meteen een bong klaar. Het is ongelooflijk hoeveel die twee roken! Ze beginnen als ze wakker worden en gaan naar bed als ze beiden zo stoned zijn dat ze amper meer kunnen lopen. Ach… Het hoort nu eenmaal bij het backpack leventje. Met een muziekje, biertje, eten genieten we zo van de avond.

We willen het nationale park Abel Tasman gaan bewonderen. Je kunt hier echter niet met de auto inkomen dus het zuider gedeelte gaan we per kayak zien. Ryan gaat met ons mee op tour en Emil en Andrew huren zelf een kayak en gaan samen op pad. Ik ben blij met de tour en de gids vertelt honderduit. We leren over de flora en fauna van Abel Tasman, hij weet een paar grotten waar we doorheen kunnen kayakken, we relaxen op paradijselijke stranden, zien zelfs een strand met, zwart zand, krijgen een fantastische lunch en zien zeehonden! Op de terug weg kunnen Anouk en ik allebei niet meer. Onze armen voelen als pap aan en we blijven achter op de groep. We kletsen honderduit en geven er niet zoveel om. Tot de gids een top idee heeft. Ten eerste moeten we ruilen met de jongens, dus Anouk springt over in de kayak van Ryan en een Duitse jongen klimt er bij in. Mooi, dan kan hij het peddel werk doen! Maar veel gepeddeld hoeft er niet meer te worden want we moeten in een rij gaan liggen en elkaar vasthouden. Met een groot doek maken we een zeil en zo gaan we met volle snelheid vooruit! Ideaal! Wat was deze tour een aanrader zeg.

We overnachten weer op dezelfde camping en na een chill dagje gaan we dit keer met de water taxi op pad. We laten ons afzetten op het strand en hiken 15 kilometer terug naar het begin punt. Het weer is omgeslagen en het miezert de hele dag. Desalniettemin is het toch heel mooi om door het nationale park te wandelen. En gelukkig hebben we een zonnige dag gehad met het kayakken. Als twee vieze, modderige varkentjes komen we aan in het dorp. De mensen van de kayak tour die we de dag ervoor gedaan hadden, zien ons aankomen en bieden ons lachend een warme douche aan. Daar zeggen we absoluut geen nee tegen!

De jongens blijven achter in het zuiden en wij rijden door naar het noorden. We komen aan in een super leuk hippie dorpje Takaka. Mensen met dreadlocks, heerlijke raggea muziek, blote voeten… We zijn terug in Byron. Ik koop meteen een nieuw enkelbandje met kleine schelpjes en kraaltjes en bindt deze om mijn enkel. Omdat het vrouwendag is nemen we onszelf mee uit eten. In zo’n hippie dorpje verwachten we vegetarisch en organisch eten en zo bestellen we vegan kroketjes. Deze zijn gevuld met feta en pompoen en worden geserveerd op een salade met rode pesto. Een genot! Elke hap was een genot!

We worden wakker op een camping net buiten het dorp. Ik open de deur en val bijna naar buiten van verbazing. Tobia!! Een jongen die ik ken uit de Mount loopt langs onze auto. Hij duikt boven op me een geeft een dikke kroel. Wat is het reis leventje toch heerlijk en zulke spontane ontmoetingen zijn zo leuk!! Terwijl we ons aan staan te kleden komt onze buurman naar ons toe lopen. Lange blonde dreadlocks tot op zijn schouders waar schelpjes doorheen verweven zitten. Vriendelijk groet hij ons met een Duits accent en biedt ons een kopje thee aan. Zo lief! Gezellig keuvelen we met hem en zijn maten terwijl we ons klaar maken om weer op ontdekkingstocht te gaan. Dit leven is zo intens genieten!

We rijden naar het meest noordelijke puntje, naar Wharariki Beach. Naast de parkeerplaats is een super leuk cafeetje tussen de bomen. Echt het mooiste café wat ik ooit gezien heb. Het is heel leuk opgezet en de natuur is intact gelaten. Overal staan verschillende soorten stoelen en tafels. Er hangt een fantastische hippie vibe. We lopen eerst door heuvelachtige gebied waar koeien grazen. Vervolgens lopen we een stukje door de bomen en dan komen we aan op een gigantisch strand. Het zand voelt heel zacht aan en heeft een grijzige kleur. Een mega grote rots staat fier en trots in het water en de golven zijn meters hoog. Je kunt nog goed zien dat dit jaren geleden ooit heeft vastgezeten aan de andere rotsen maar dat de erosie haar werk heeft gedaan. Ook aan de andere kant zien we de eerste gleuf al ontstaan tussen het gesteente. In plassen water liggen overal zeehonden. We lopen langs ze heen, soms maar op een paar meter afstand! Ze blijven rustig liggen en draaien zich soms met een diepe zucht om terwijl de zon hun huid verwarmt. Ook wij ploffen neer en genieten van de zonnestralen.

We rijden naar Pupu Springs. Een heilig gebied voor de Maori. Aangekomen snappen we meteen waarom. Er hangt een serene rust over deze plaats. Het water is het meest heldere water wat ik ooit gezien heb en de intens blauwe kleur maakt het bijzonder mooi. Rustig wandelen we hier langs. We krijgen een appje van Anouks broer dat hij vlakbij Nelson zit en of we langs komen. We appen terug dat als hij ons mee uit eten neemt we er direct aankomen. En zo scheuren we even later met grote snelheid tussen de bergen door (we halen een auto in met een schaap achterin) en zitten we een paar uur later met een grote groep Nederlandse mannen ons meest luxe maaltje sinds jaren te eten. Terugdenkend aan dit diner gaan we nog steeds kwijlen.

Om tien uur in de ochtend houden de mannen koffie tijd. Lekker Nederlands. Menno laat het bedrijf zien waar hij werkt en geeft ons een rondleiding. Super knap om te zien wat hij op jonge leeftijd al heeft weten te bereiken! We nemen afscheid en hij geeft Anouk een zak apenkoppen van thuis mee. Hij had haar niet blijer kunnen maken.

Het zuider eiland is tot nu toe inderdaad heel divers aan natuur. Alle wegen lijken wel scenic roads te zijn en achter elke bocht schuilt weer een nieuw adembenemend uitzicht. Toch kan ik tot nu toe niet zeggen dat zuid mooier is dan noord. Het is anders, maar gewoon mooi op een andere manier. Nieuw Zeeland is in haar totaliteit een schitterend land, waar noord en zuid veel te ontdekken valt. Als je hier komt reizen moet je gewoon voor alles goed de tijd nemen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s