Maatje, double trouble

Nooit had ik verwacht een maatje te vinden tijdens het reizen zoals jij. We ontmoetten elkaar in Cheeky Monkeys. Hoe kan het ook anders. Je was samen met nog een Nederlands en Frans meisje. Ik was met de happys crew. Met een foto van jullie mooie gezichten die ik stuurde naar huisbaas Dave was het al snel besloten. De dag erna waren we allemaal huisgenoten.

In Byron hadden we ons eigen leven. Jij had een dubbele baan, ik een drukke baan bij happys. En elke avond gingen we uit. Ons leven was perfect. We werden wakker met het ruisen van de palmbomen, gingen naar het strand en elke avond was het feest.

Soms waren we moe. Dan konden we niet meer. Jij lag in de ene kamer. Ik in de anderen. We spraken af dan een keertje thuis te blijven. Na een douche doken we ons bed in. Meestal werd een van ons voor twaalf uur wakker. ‘Slaap je nog?’ klonk het dan. We realiseerden ons dat het best saai was om als enige in Byron in bed te liggen. Dus gingen we er voor 1 drankje toch nog even uit. Optutten hoefde niet. Een beach look was genoeg. Bij een drankje bleef het nooit. Zo ging het dag in dag uit.

Aan drama doe jij niet. Dat maakt je zo heerlijk in de omgang. Je bent eerder conflict vermijdend. Je doet je eigen ding en gaat je eigen gang. In een huis met allemaal meiden was er altijd wel wat. Vooral als het volle maan was. Bijna eng, maar elke maand was er een moment dat er iets gaande was. Onze huisbaas werd daar gek van en wees ons er elke maand weer op. ‘Volle maan weer zeker he…’ en het was elke keer waar.

Toen gingen we met z’n drieën op een roadtrip naar Melbourne. In plannen ben je goed. Nauwkeurig. Elke ochtend was je vroeg uit de veren. Zat je dan, met je boekje op schoot. Je zocht precies uit waar we heen konden gaan, hoelang het rijden was en wat de meest logische route was. Dian en ik vertrouwden je blindelings. Aan de westkust waren we zo aan elkaar gewend geraakt met reizen dat het volledig automatisch ging. We waren het ook altijd eens. Wilde jij naar links, dan was dat nu ook precies net mijn idee en andersom.

Makkelijk in de omgang, ja dat ben jij. Je doet ook alleen dingen die je leuk vindt. Ben je niet gemotiveerd of ben je moe, dan kun je beter maar gelijk stoppen. Zoals auto rijden. Dat vind je niet zo leuk. Dan was je niet nauwkeurig. Zo belanden we een keer over de grens van een andere staat terwijl we onderweg waren naar de infinity pool. Niet geconcentreerd, veel te druk en gezellig waren we aan het praten. En we bleven iets te lang rechtdoor rijden. Maar altijd kwam het goed. Dat is zo heerlijk jij.

Doordat jij altijd alles zo op een rijtje hebt, kan ik op je leunen. Toen we op een tour vanuit Darwin vertrokken waren en twee dagen gereden hadden en bijna in Alice Springs aangekomen waren zag ik mijn backpack niet. Voordat ik ging zoeken was mijn eerste vraag aan jou gericht: ‘Anouk, waar is mijn backpack?’ Dit wist je natuurlijk ook niet. Duidelijk ben ik de meer chaotische van ons. Ik was mijn gehele backpack vergeten en die stond nog netjes in Darwin in het hostel. Sindsdien check je altijd dubbel of niet alleen jij, maar ook ik alles heb wat nodig is. Alles kwam goed, zoals altijd.

Toen we erachter kwamen dat ik niet 3 maar 5 dagen overhad op mijn visum was de keuze snel gemaakt. In plaats van rechtstreeks naar Nieuw Zeeland te vliegen boekten we per direct een ticket terug naar Byron. Je had al zolang gedroomd van een cheese&chips. Byron is een gedeelde liefde. Onze grootste liefde. Die plek is ons thuis.

Samen naar Nieuw Zeeland. Een nieuw avontuur. Ik ken je nu bijna een jaar maar nog nooit zijn we uitgepraat geweest. Uren kunnen we kletsen. Over alles. En als we met onze familie of vrienden aan het bellen zijn dan doen we dat ook samen. Als we pakketjes krijgen van familie of vrienden dan is dat aan ons samen gericht. Gek dat we zo samen zijn, ook in hun ogen, maar het thuisfront nog nooit ontmoet hebben van elkaar. Tot vandaag… 🙂

We delen in alles, zijn bijna altijd samen en zijn jut en jul. Het is ons al vaak overkomen dat we door onbekenden ‘double trouble’ zijn genoemd. Onze oogopslag legde een jongen uit. Jullie kijken allebei op dezelfde manier: open, direct, nieuwsgierig en een tikkeltje brutaal. We keken hem vervolgens met grote onschuldige ogen aan en wisten niet waar hij het over had. ‘Precies dit’ zo zei hij.

Als je zolang samen met iemand bent dan weet je zoveel details van elkaar. Als je het druk hebt slaap je onrustig. Je draait en woelt dan en soms lach je in je slaap. Als ik je naam noem word je half wakker en ben je weer rustiger erna. Nu is het heel gek om een kamer voor mezelf te hebben. Wakker te worden en alleen te liggen. Het voelt zo vertrouwd om jou altijd om me heen te hebben!

Jij bent degene die de kopjes thee maakt in de ochtend. En een ontbijtje. Nog nooit heb ik zoveel ontbijt op bed gehad. Samen in ons zelfgemaakte tweepersoonsbed. Allebei slapen we in een oversized mannen shirt met Byron Bay erop. Nooit had ik verwacht zo samen te zijn met iemand tijdens het reizen.

En nu… ben ik in Nederland en ben jij nog daar. Dat is gek en anders. Maar ergens is het ook goed want ik kom terug. Toen ik in het vliegtuig zat zonder jou deed dat best veel met me. Je belde me nog eventjes voordat ik het vliegtuig in stapte. ‘Heb je alles?’ Vroeg je ‘ook je tas?’ ‘Oh je moet gaan boarden hoor ik, pak je ticket en paspoort, oke? De stoel naast me was leeg. En daar had jij moeten zitten.

Nooit had ik verwacht alleen te gaan reizen en zo samen met iemand te zijn. Ik had me geen liever, mooier, en fijner maatje kunnen wensen. Het was gek dat alleen mijn familie en mijn vrienden me op stonden te wachten uit het vliegveld en niet ook die van jou. Ik had altijd zo gedacht dat we samen terug zouden gaan. Vandaag ga ik in ieder geval je familie ontmoeten. Een extra stukje jou leren kennen. Dan ben je er toch een beetje bij.

Maatje. Double trouble.

Ik zie je snel!

2 gedachtes over “Maatje, double trouble

  1. Hein zegt:

    Met veel plezier heb ik je verhalen gelezen, je kunt mooi schrijven.. succes met aarde in Nederland, dat zal in het begin niet helemaal meevallen, en dan is het nog zo koud ook!!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s