Eens en nooit weer

Het engste wat ik ooit in mijn leven heb gedaan is een afgrond van 135 meter inspringen.

’S Ochtends werden we wakker en wisten we wat we gingen doen. Schommelen! Hoe leuk was dat! Het klonk ook zo heerlijk onschuldig. Anouk was als eerste klaar (zoals altijd) en ik haastte me achter haar aan. Nog voordat we bij het gebouw waren besloot ik alleen de swing samen met Anouk te doen en geen bungee. De swing stond vanaf het begin al op ons lijstje om saampjes te doen.

Wispelturig en toch een beetje nieuwsgierig besloot ik toch wel in te checken voor de bungee. Ik kon altijd nog nee zeggen…. Toch?

De rit naar de de Nevis was vreselijk mooi. De mooiste landschappen wisselden zich af. In de bus werd een filmpje afgespeeld en muziek gedraaid. Samen met de schitterende natuur was dit een goede afleiding voor de zenuwen. Tot we het laatste bochtje om waren.

Een diepe, diepe vallei strekte zich voor ons uit. Aan de rechterkant was de swing en de katapult en voor ons de bungee. En ik mocht als eerste.

Een spontane (knappe) jongen was onze host en hielp ons onze veiligheidsgordel om te doen. Dat moest me in leven gaan houden. Met onzekere tred volgden we hem. Via een kabelbaan werden we naar het midden van de vallei gebracht. Zachtjes slingerde het plateau in de wind. Onder ons gapende een diepe, diepe. afgrond. Een rivier stroomde tussen de bergen door.

Ik was rustig tot ik aan de andere kant van het hekje werd gebracht. Toen werd het echt en wilde ik niet meer. Ik nam plaats in een stoel en daar bevestigden ze een touw aan mijn voeten. Toen ik op moest staan had ik het niet meer van angst. Ik hield de arm van de jongen die me hielp in een ijzeren greep beet, maar helaas vroeg hij me hem los te laten en naar voren te lopen. Voetje voor voetje schuifelde ik naar het randje toe. Op veilige afstand bleef ik staan. Dit is genoeg hoor, legde ik uit. Maar niets was minder waar.

Op de rand van de immense afgrond had ik een mentale breakdown. Het is het meest onnatuurlijke wat je ooit in je leven kunt doen. Het engste wat ik ooit heb gedaan. Minuten lang praatte de jongen op me in. Ik durfde niet meer. En toch weet je ergens dat je het gaat doen. Springen durfde ik niet. Langzaam leunde ik naar voren. Nog een stukje. Nog een stukje. Ik begon mijn evenwicht te verliezen, maalde met mijn armen maar het was al te laat. Met een grote schreeuw stortte ik de afgrond in.

135 meter viel ik naar beneden. Een vrije val van 8 tot 9 seconden. De wind raasde langs mijn gezicht. Mijn brein stopte met registreren. Een met het moment, volledig een in het moment. Geraas, snelheid en een brein die niet bevat wat er in die paar tellen gebeurd. En dan trekt het elastiek strak. Ik deinsde nog iets verder naar beneden en veerde weer omhoog. Opnieuw viel ik naar beneden. Nu bleef ik gelukkig de spanning van het touw voelen.

Na 3x deinen moest ik een touw lostrekken aan mijn voeten zodat ik rechtop zou komen te hangen. Omdat ik graag de omgeving wilde zien, zo hangend in de vallei liet ik met grote moeite mijn veiligheidsgordel los om het touw bij mijn voeten los te kunnen trekken. Mijn handen deden zeer, zo hard had ik ze samen geknepen. Loslaten vond ik even heel eng, maar gelukkig hing ik erna recht. Langzaam werd ik omhoog getakeld en kon ik om me heen kijken. De rivier die eens zo hoog was, was nu maar 15 meter onder me.

Eenmaal boven gekomen zuchtte ik van opluchting. Vaste grond onder mijn voeten! Helaas moest ik nog heel eventjes wachten, want een meisje die met zoveel drama en moeite eindelijk een bungee doet, die laten ze mooi voor de grap nog eventjes boven de afgrond hangen. Tot de jongen lachend zijn hand uitstak en ik het plateau weer opgetrokken werd.

Het engste wat ik ooit heb gedaan. Nooit en te nimmer doe ik zoiets opnieuw. Maar ik heb het wel mooi gedaan! Volgens mij komt er een langzaam maar zeker een einde aan mijn bucketlist aan wat voor activiteiten je kunt doen met een hoog adrenaline gehalte. De hoogste bungee in Nieuw Zeeland. Hij staat op mijn naam!

3 gedachtes over “Eens en nooit weer

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s