Speculaasje erbij?

Met een warm welkom worden we begroet. Nederlands gesproken met een zwaar Engels accent er doorheen. ‘Kopje thee?’ Ja natuurlijk! Het huis geurt naar pas gebakken koekjes. Op het aanrecht staan jam potjes die net vers gevuld zijn. We schuiven aan de keukentafel en kletsen er gezellig op los. Een koekjestrommel wordt op tafel gezet en samen met ons bakje thee eten we een speculaasje met amandel schaafsel erbij.

Dianda heeft in Rotterdam samengewoond met een Australisch meisje. Annelise, ook ik ken haar nog. In Nederland heb ik haar twee keer ontmoet en hebben we over Australië gepraat, hoe kan het ook anders. Op onze route naar het zuiden toe kwamen we langs Wollongong waar zij woont en zijn we uitgenodigd daar te blijven slapen. Na een paar dagen Blue Mountains en drie dagen geen douche gezien te hebben en waar de de bosjes onze wc was konden we niet wachten in een ‘echt huis’ te mogen komen. De Blue Mountains was een schitterende ervaring, te mooi om uit te drukken. We zijn eerst het toeristische gedeelte gaan doen. The three sisters met een mooie wandeling er naar toe, een kabelbaan die meer dan 200 meter over een vallei liep, met een trein die de stijlste afdaling ter wereld heeft de vallei in gereden, nog meer wandelingen en met een andere kabelbaan weer omhoog. Vervolgens zijn we de zonsondergang gaan bekijken bij Tabelland en hebben we honderden foto’s op het randje gemaakt. De uitzichten die we hadden waren zo vreselijk mooi. Wonderschoon hoe je uitkeek over al die heuvels en bergen, de schaduwen prachtige schakeringen gaf en de blauwe waas, afkomstig van de oliën die de vele eucalyptusbomen afgeven duidelijk zichtbaar. Werkelijkwaar schitterend!

We dekken de tafel en schuiven aan. Met z’n allen gezellig aan tafel eten en verhalen vertellen. Het eten is heerlijk, lekker door moeders gekookt en veel groente erin. Voor ons is dat onbetaalbaar, het duurt te lang want we hebben maar 1 gaspitje en we nemen daar de tijd niet voor. Aan het eind krijgen we er een toetje bij, yoghurt in een schaaltje met fruit wat we erin konden doen. En na het eten? Nemen we gezellig weer een kopje thee of koffie en staat de koekjestrommel rond 8uur weer op de tafel. We kletsen erop los, ouders lezen een boek terwijl de muziek op de achtergrond zijn piano klanken laat horen. Die avond kruipen we in bed, een echt bed met schone lakens en een dekbedovertrek van de Hema.

We besluiten om nog een dagje langer te blijven. Niet zozeer omdat Wollongong nu zo spectaculair is, al was de kust route die we gereden hebben ontzettend mooi, maar omdat het huis zo als thuis voelt. De ouders van Annelise hebben allebei in Nederland gewoond. Haar moeder rond de 30 jaar en haar vader 7 jaar. Haar moeder is zo vreselijk Nederlands! Ze heeft zich helemaal aangepast aan Australië en zal echt niet meer terug gaan naar haar geboorteland, maar alle tradities en gewoontes zitten er helemaal in. Anouk is 8 maanden onderweg en ik al ruim 9 maanden en het is voor ons allebei de allereerste keer dat we dit huiselijke tafereel aantreffen. Het is genieten!! Allebei komen we helemaal tot rust, even ademhalen, even thuis ruiken en ervaren. Het is ontzettend leuk om te ontdekken dat juist die kleine dingen nu juist net Nederland zo Nederlands maken. En juist met die dingen geven ons een super fijn gevoel.

Lieve Nederlanders. Blijf kopjes koffie of thee drinken om 10, 3 en 8 uur. Blijf er een koekje bij eten. Drink de thee ‘wet and soak’ en herbruik het theezakje. Zorg ervoor dat er lekker brood ik huis is, roomboter en echte kaas. En een klok die luid tikt kan echt niet ontbreken in de woonkamer of keuken. Als het past heb dan een keukentafel in de keuken staan waar je gezellig aan kunt zitten gedurende de dag en een woonkamer voor de avond. Een bordje Delfs Blauw zou ook echt ergens zichtbaar moeten zijn. Foto’s in lijstjes is ook iets wat echt niet kan ontbreken net als een ingelijst borduurwerk, gemaakt door moeders zelf of een grootmoeder. Schemerlampjes voor in de avond geven gezelligheid en de achtergrond muziek in huis maakt de sfeer. Moeders, blijf bakken en koken. Het hele huis ruikt dan naar thuis en dat geeft zo’n heerlijk warm gevoel. En koekjes horen aangeboden te worden in een koekjestrommel. Een Nederlands huishouden heeft echt koekjestrommel nodig die op tafel staat als het ‘bakkie pleur’ met elkaar gedronken wordt. Als je dan gaat ontbijten en lunchen en je wilt roomboter op je brood of kracker doen, dan is een botervloot echt zo Nederlands. Oh en de boekenkast, met boeken, spelletjes en fotoboeken erin. Lieve Nederlanders… Al deze kleine dingen maakt dit Australische gezin zo vreselijk Nederlands!! En na 9 maanden is dit zo heerlijk vanouds en vertrouwd. Hou deze cultuur vast, het zijn zulke fijne details die zo Nederlands zijn.

Als ik ooit terug kom, ontvangen jullie me dan met een kopje thee of koffie met een koekje erbij? Schuiven we dan aan de keukentafel zodat we verhalen kunnen vertellen?

Zo blij met een bakje koffie, zelfs in bad doe ik een bakkie

Blue mountains

Wat een uitzicht

Een van de mooiste zonsopgangen ever

Met z’n 3e voor de 3 sisters

Reizen maakt me zo gelukkig

De beste plek om een stroopwafel te eten

Sorry oma, u weet dat ik altijd al een waaghals geweest ben. Er volgen nog wat springende foto’s ook

De lelijkste trui ever… Ben er ZO blij mee!

Wollongong

Wollongong

Na 3 dagen in de blue mountains onszelf eerst trakteren toen we terug waren in de bewoonde wereld

8 gedachtes over “Speculaasje erbij?

  1. Emmelien zegt:

    Ah wat heerlijk he, even een stukje Nederland tegenkomen. Het zijn die kleine dingetjes die je echt gaat missen!

    En ohh die springende foto’s op de rand, lef hoor! Toen ik op de rand van de Grand Canyon stond deed m’n reisgenootje dat ook, maar ze zwikte en viel echt bijna naar beneden, ze landde met één been over de rand. Ik ben volgens mij nog nooit zo hard geschrokken!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s