Liefdevol afscheid

Ik loop zijn slaapkamer binnen en zie hem. Op zijn rug glinsteren druppels water van de douche die hij net genomen heeft. Hij zoekt zijn kleren bij elkaar als hij me ziet staan. Zwijgend maak ik me los van de deurpost en loop ik naar hem toe. Ik sla mijn armen om hem heen en op zijn borst vermengen de zoete waterdruppels zich met mijn zoute druppels tranen.

Afscheid nemen is een vreselijk iets tijdens reizen. Dit weekend wordt een massief weekend. Als je reist ontmoet je zoveel verschillende mensen en allemaal zijn we met onszelf. Onze familie en vrienden zijn ver van ons vandaan. Vriendschappen sluit je snel. Omdat we allemaal alleen zijn zijn we samen met elkaar. We zoeken elkaar op. Delen. We delen letterlijk alles. Privacy heb je niet, schaamte verliezen we. Je bindt je aan mensen, snel, volledig, met pure liefde en we vertrekken. Het is als een pleister die je in een keer lostrekt. Je bindt je aan mensen, deelt in alles en we zien elkaar niet meer terug. Ons hart blijft verscheurd achter. We hebben de herinneringen, beloven in contact te blijven, maken plannen om elkaar terug te zien, maar we weten beter. Het is teveel, teveel mensen die je ontmoet, teveel stukjes hart die je deelt. We smelten samen, delen in alles en gaan weer door. En daar herhaalt het ritueel zich. Het is iets moois dat zoveel mensen zoveel liefde hebben en zoveel kunnen delen. Het is iets moois dat zoveel onbekenden zo snel, zo diep verbonden met elkaar raken. Het is de passie waarmee we leven. We gaan voor goud! We reizen, we genieten, we léven. En dat maakt afscheid nemen soms zo moeilijk.

Nu ik in Byron Bay woon is de connectie die ik met mensen heb nog hechter. Gedurende de dag werken we om geld te sparen om verder te kunnen trekken. In de avonden en nachten genieten we. We dromen, lachen, zingen en dansen. We delen, delen alles met elkaar. Eerlijkheid is belangrijk want je hebt maar een korte tijd met elkaar. Puur, open en oprecht. Je hoeft niet met elkaar op te trekken als het niet klikt want er zijn zoveel anderen. En als het klikt dan is de connectie sterk.

Alex is een van hen. Mijn maatje voor een paar korte weken. Als ik aan het werk was kwam hij altijd even langs, even snel een kus geven. Als we een lange nacht gehad hadden kwam hij onbijt brengen op mijn werk of deelden we mijn pauze. Als we uitgingen was hij mijn redder in nood. Als iemand een gesprek begon terwijl ik daar geen zin in had dan zag hij dat gelijk. Hij introduceerde zich honderden keren als mijn vriend en we lachten achteraf hard om de scenarios die we ter plekke verzonnen. Op onze vrije dagen zijn we wezen kayakken met dolfijnen, we ontdekten nieuwe watervallen, nieuwe stranden waar alleen wij waren. We gingen naar de vuurtoren en zagen de zon onder gaan over onze woonplaats. Bovenal hadden we saampjes lol, zo vreselijk veel lol. Met hem kon ik zo lachen. Mijn roomie Sam raakte verliefd op hem en toen zag ik hem nog meer. Privacy hebben we niet, we delen alles met elkaar. Als ik mijn kamer binnen liep en hen daar samen aantrof dan ging ik gezellig op bed zitten om mijn verhalen over mijn nacht te vertellen. Hoe zij erbij lagen maakte voor niemand iets uit. Vervolgens sliep ik elders of op de bank. Het kan, het mag, we delen namelijk toch in alles en schaamte kennen we niet. Wat ga ik hem missen! Een van de vele afscheiden die pijnlijk is. En toch gaat het leven ook gelijk weer door. Er zullen weer nieuwe mensen komen, nieuwe vriendschappen, nieuwe herinneringen. En zo herhaalt dit ritueel zich keer op keer.

Dit weekend wordt een massief weekend. Rory vertrekt morgen en Alex maandag. Lena gaan dinsdag verder. Sam, Toby, Ciara en Anouk zullen een voor een hun spullen inpakken als de maand maart zich inluidt. Tot die tijd genieten we en delen we in de momenten die we nog hebben. We huilen, bitterzoete tranen en we weten diep in ons hart, we zien elkaar nooit meer terug.

Lieve idioot, wat heb ik veel gelachen met je

Ons strandje

Laatste nachtje dat Rory aan het werk was voordat er afscheid namen

Sunset Byron Bay

Afscheid nemen van Julia, m’n lieve Duitse collega

Kayakken met Toby, Ciara en Alex

Laatste nachtje met Clara, voordat we afscheid namen

Laatste nachtje met Julia voordat we afscheid namen

2 gedachtes over “Liefdevol afscheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s